Sól z Guérande

logo-home2

Sól z Guérande ma bardzo bogatą historię. salt1Była zbierana na półwyspie od czasów epoki żelaza. Do dziś istnieje tutaj 5 czynnych salin mających swoje korzenie jeszcze w czasach Karolingów.

Zbierana ręcznie, tradycyjnymi metodami morka sól z Guérande jest ceniona za swoje wartości smakowe. Jest naturalnie szara, ponieważ krystalizuje się przy kontakcie z glinką, czemu zawdzięcza wysoką zawartość składników mineralnych. Jest mniej słona od soli śródziemnomorskiej, a przy tym bogatsza w smaku, co czyni z niej świetny dodatek do wszystkich potraw. Nieoczyszczona, nierafinowana i bez dodatków nadaje smak wszystkim tradycyjnym, domowym daniom.

salt2Sól zbierana jest codziennie latem, kiedy pozwala na to słoneczna i wietrzna pogoda półwyspu Guérande. Późnym popołudniem, w procesie parowania,  stężenie soli zwiększa się do poziomu 280g/l i sól krystalizuje się, po czym jest zbierana ręcznie przez pracownika saliny.

Listę produktów wraz z opisem i cenami detalicznymi znajdziesz w naszym sklepie internetowym http://delikatesy.gajanaturals.pl/

W celu informacji o sprzedaży hurtowej prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.